sâmbătă, 6 octombrie 2012

Dulceata si soda caustica (sau valorile uitate ale unei populatii mucegaite)

Nu mi se intampla des in ultima perioada sa ma uit la tv, e dezgustatoare grila de programe a posturilor romanesti, ca sa nu mai vorbesc, deja despre cliseele micilor ecrane. In fine, ne-am uitat aseara la X Factor. Evit sa vorbesc despre calitatea show-ului in sine, pentru ca organizarea nu face subiectul postarii de astazi. Recunosc ca unii participanti sunt de-a dreptul ilar de penibili, intr-atat incat se pare ca si juriul a fost ales pe masura. Nu, nu este vorba despre Cheloo, pentru ca el este un peronaj evadat din alte povesti, ci despre ghici ce, ghici cine? Nimeni altul decat Dan Bitman. Eternul burlac zambaret, vesnicul copil batran al scenei pop/rock romanesti, Danutul idilelor romantice dilematice din show-biz-ul romanesc, a lasat aseara galanteria de-o parte.
A inceput suav: nu i-a 'dat niciun inel', ci una la 'gioale'; mai pe romaneste de-atat, i-a declarat ca nu e frumoasa. Tocmai ce lipsea pentru a reface increderea unei femei proaspat divortate, care participa insotita de mama si un prieten foarte apropiat. Prima gafa se trece repede cu vederea, insa Danut insista sa testeze perseverenta si umorul domanei lector universitar. Ca cireasa de pe tort se rostogolesc urmatoarele cuvinte ale lui Danut, sugerandu-i femeii asemanarea cu renumitul Marilyn Manson. Cu siguranta remarca aceasta a spalat rusinea, Danut. Cu un asemenea compliment si cu asemenea prezenta de spirit, la cat mai multe hituri si concerte...si aparitii tv.
Ma intrebam aseara daca nu ar fi fost mai potrivita taierea acestor momente la montaj, insa mi-am dat seama ca nu ar fi corect fata de concurenta sau fata de tele/spectatori. Consemnam, insa, momente reale si realizam ca au mai ramas putine personaje autentice pe piata showbiz-ului autohton.
Vine o zi...Vine o zi cand se va sfarsi...cand omenia, curtoazia si cavalerismul si altele ale campului lexical vor fi devenit de mult timp arhaisme.
Abilitatile si rigorile bunului simt ruginesc atunci cand nu le exersam. Sau si mai mult, se aplica teoria formelor fara fond. Incep sa cred, de fapt, ca Romania intreaga este cladita astfel; ca ne insusim din mers caracteristici a caror valoarea nu o constientizam sau atitudini ce nu ne reprezinta. Inconstanta si lipsa de substanta ne caracterizeaza, motiv pentru care am impresia ca omenirea e ranceda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu